måndag 8 februari 2016

Fornuddens park – mötesplats och oas

Fornuddsparken är en oputsad pärla i Tyresö. Det finns stor potential och fina planer för att putsa upp denna pärla rejält, inte bara för de närboende utan också för människor som bor i våra andra kommundelar, som ett fint utflyktsmål för allehanda friluftsaktiviteter.

Vi i Liberalerna ser alltid möjligheter för våra invånare att få vistas nära vattnet, varhelst kommunen har planer gällande egen mark just vid vatten. Därför är vi glada att vår vision om strandpromenad längs med vattnet vid Fornuddsparken kommer att förverkligas, där det nu bara finns vassruggar och är nästintill omöjligt att ta sig fram.

Det finns ett ökat behov av äldreboenden i vår kommun. Det behövs skolplatser och barnomsorgsplatser. Ängsgården ersätts med ett nytt äldreboende på nuvarande Fornuddsskolans mark. Fornuddsskolan ersätts av en skola F-9 och förskola.

Skolan placeras i den absolut yttersta kanten av parken och det är en fantastisk miljö för alla åldrar. Vi kommer uppfylla flera mål som vi strävar efter i kommunplanen där attraktiv arbetsgivare är ett exempel.

Rimligt stora skolor ger god arbetsmiljö där helt nödvändiga villkor för möjligheter att bilda arbetslag skapas. Detta är något som facken önskar och det gör vi med. Enparallelliga skolor kan förvisso framstå som små och fina, lite romantiskt gammeldags, men är i själva verket svåra vad gäller arbetsmiljö och arbetslag.

På sådana skolor saknas förmågan att ens kunna bilda arbetslag i den bemärkelsen som menas med arbetslag. Är du ensam lärare i en årskurs är det hela tiden ett tungt ansvar att bära själv, det finns inte utbyte, stöttning eller samarbete på olika sätt som kommer naturligt när arbetslag bildas med flera lärare i samma årskurs.

Det här blir en väldigt tilldragande arbetsplats.

Hela projektet bygger på en logistik så att inte barnen ska behöva flytta under tiden som skolbygget pågår.

Mer i kommunplanen är att vi ska ha bra skolor och äldreboenden i alla kommundelar. Har vi verksamheter av olika slag i byggnader som är i dåligt skick måste vi hantera det. Det gör vi helt klart med detta projekt.

Kommunplanen innehåller också att vi är en kommun där mötesplatser skapas och med ett rikt frilufts- och kulturliv. Den här kommundelen som redan är fin kommer att bli ett fantastiskt rekreationsområde till gagn för gamla och unga och boende i området där husens värde baseras också på närheten till skola och förskola, och för hela Tyresös invånare. En mötesplats och oas.



Tyresö är mycket duktiga på integration

Sedan 1999 har Tyresö kommun arbetat med det som kallas ”heltidsintroduktion” för våra nyanlända. Det innebär att man läser sfi halva dagen och är i arbete eller praktik halva dagen. Det har visat sig vara ett mycket framgångsrikt koncept som uppmärkssammats i länet därför att Tyresös arbetslöshetsstatistik för nyanlända är extremt låg i jämförelse.

Framgångarna beror på fantastiska personer som arbetar i verksamheten för att förverkliga heltidsintroduktionen. Det behövs gott samarbete med kommunens företagare som också är del av dessa goda resultat. All ära åt de samlade insatserna. Alliansen kan dock vara stolta över den gemensamma övertygelsen om att det är rätt väg att gå – sedan vi oavbrutet började styra kommunen 1998.